Weerbericht begin jan 2020

Weerbericht begin jan 2020

Slappe winter (tot nu toe) In november ging de winter nog heel aardig van start. Aan het begin van de maand daalde de temperatuur al geregeld tot ver onder het vriespunt en zelfs overdag kwam de temperatuur niet elke dag boven nul uit. Rond het midden van de maand werd het iets zachter, eind november begon de temperatuur toch weer goed te dalen. Het eerste ijs was op dat moment al aanwezig. Ondanks voldoende vrieskou, verliep november vrij zacht.

Van een verscherping van de winterkou was in de decembermaand absoluut geen sprake. De maand verliep in centraal Zweden veel te warm en samen met het begin van januari dat alles behalve koud is begonnen, kunnen we stellen dat de winter tot nu toe erg slap verloopt.

Geen verscherping van de kou De eerste dagen van 2020 leverde nog geen vorst op. Op de officiële weerstations zoals Mora, Borlange, Uppsala en Stockholm-Arlanda, was het kort voor de jaarwisseling nog afgekoeld tot rond het vriespunt, sinds 2020 op de kalender staat, is de temperatuur slechts in zeer beschutte dalen net iets onder nul gekomen. Gelukkig was de lucht behoorlijk droog en daarom kon er vooral op Nieuwjaarsdag nog geschaatst worden op prima ijs. De afgelopen dagen waren de temperaturen zo hoog, dat er water op het ijs stond.

Koudere en drogere lucht Inmiddels is er weer koudere en vooral drogere lucht uit het noorden afgezakt. Het water op het ijs zal dit weekend weer bevroren zijn waardoor op beperkte schaal schaatsen op (zwart!) ijs mogelijk is. Wel komt er in de loop van het weekend een zwak neerslaggebied vanuit het westen naderbij. Gevolg, later op zondag gaat er wat sneeuw vallen. Daarna stroomt vooral op hoogte zeer zachte lucht binnen waardoor het in de nacht naar maandag toch weer iets kan afkoelen, waarschijnlijk tot net iets onder het vriespunt. Maandag zou dan ook nog een aardige winterdag kunnen worden. De dagen erna blijft het op een klein beetje regen of (natte) sneeuw na droog. De temperaturen dalen nauwelijks tot onder het vriespunt, maar de lucht is relatief droog dus de smelt van het aanwezige ijs, zal niet al te veel zijn. Overigens zijn dit natuurlijk minder goede berichten voor de regio Stockholm en nog zuidelijker. Hier ligt nog nauwelijks ijs en daar zal voorlopig weinig verandering in komen.

Visie op rest van de winter Het ontbreken van winterweer in grote delen van Europa komt door de huidige luchtdrukverdeling. Hogedrukgebieden, normaal vooral aanwezig rond 25-30 graden NB, liggen dit jaar een stuk noordelijker. Soms zelfs met de kern boven Engeland, Nederland en Duitsland. In de Alpen, waar aan het begin van de winter veel sneeuw is gevallen, zorgt dit regelmatig voor prachtig zonnig winterweer boven de besneeuwde Alpenweide. In Nederland is de wind aan de noordkant van de hogedrukgebieden veelal zuidwest of west en daarmee wordt van oorsprong subtropische luchtmassa’s aangevoerd. Ook in Scandinavië weet deze luchtmassa met regelmaat door te dringen. Gelukkig weten de Noorse bergen de meeste regen ervan op te vangen waardoor de lucht eenmaal in Zweden een flink stuk is uitgedroogd.

Een blik op de weerkaarten voor de komende 10 dagen maakt al snel duidelijk dat in deze grootschalige situatie weinig lijkt te veranderen. Echter, als de hogedrukgebieden nog iets noordelijker komen, dan kan het in Nederland nog redelijk afkoelen. Zelfs natuurijs op ondiepe watertjes kan zich dan ook snel vormen. Al is deze optie nu niet letterlijk zichtbaar in de weerkaarten. Echter, een verplaatsing slechts een fractie zuidelijker van de hogedruk is voor Scandinavië dan weer positief. De aanvoer van subtropische luchtmassa’s wordt dan afgesneden en “normale” of zelfs wat koudere luchtmassa’s kunnen in dat geval tot over het zuiden van Zweden uitzakken. Een groots winteroffensief waarbij grote delen van Europa met serieuze winterkou te maken gaan krijgen zie ik voor de januarimaand in ieder geval niet in de weerkaarten. Of dat in februari of maart dan alsnog gaat gebeuren? Ik weet het niet. De seizoenverwachtingen gaven deze herfst al aan dat hogedruk dit jaar vrij noordelijk zou komen te liggen met zacht weer in grote delen van Europa. Tot nu toe hebben ze gelijk, maar dit soort lange termijnverwachtingen staan nog in de kinderschoenen. Ik sluit een koud(er) slot van de winter niet uit. Van mij mag het in ieder geval.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *