Nog een weekje….

Nog een weekje….

Afgelopen woensdag (15/1) was het uitzonderlijk zacht in een groot deel van Scandinavië. In het zuiden van Finland werd het 8 graden boven nul en in de omgeving Stockholm steeg het kwik naar 11 graden! Iets minder hoge temperaturen werden gemeten te Falun (8 graden) en Orsa/Mora (6 graden). Niet goed het nog aanwezige ijs dus.

Op korte termijn lijkt er nog weinig te veranderen. Het ultra zachte weer lijkt niet terug te keren, maar veel meer dan wat lichte vorst in de nacht en ochtend zit er voorlopig niet in. Toch is er een hele duidelijke maar…..

…. de lange termijn weermodellen zijn er op dit moment zeker van: vanaf donderdag 23 januari volgt een omslag waar we met z’n alle zo op hopen. Het wordt kouder met overdag temperaturen van -5 en -10 tot misschien wel -15 graden tijdens de nachten. Daarmee zal het ijs zich heel snel herstellen en op plaatsen waar nog geen ijs heeft gelegen (regio Stockholm en zuidelijk) zal er bij dit soort temperaturen uiteindelijk ook een ijsvloer gaan vormen. Goede vooruitzichten, al duurt het nog wel een week. Dat is ook de enige onzekerheid. Het kan zo maar zijn dat de krachtige weercomputers de komende dagen toch weer wat bijdraaien naar minder koud weer. Dat is op dit mogelijk nog niet uitgesloten, maar laten we positief blijven en er nu gewoon vanuit gaan dat het koudere weer over een week ook echt doorzet!

Temperatuurverwachting voor de komende 15 dagen (Amerikaans GFS model). Eerst nog zacht, vanaf donderdag 23/1 kouder, met toenemende kansen op strenge vorst tijdens de nachten. Gaat de winter nu dan toch echt beginnen? Bron: meteociel.fr


Eén gedachte over “Nog een weekje….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *