Winter, maar ook lente.

Winter, maar ook lente.

Eindelijk! Na weken van uitzonderlijk warm winterweer, is het nu toch echt een stukje kouder geworden in het midden van Zweden. De temperaturen liggen de komende dagen rond of soms slechts een fractie boven normaal en dat is voor deze winter al heel wat!

Tot en met zaterdag blijft het droog met ook overdag temperaturen die niet boven nul komen. Daarna neemt de kans op enige sneeuwval toe en komt de temperatuur weer iets hoger uit (al zijn die stijgingen nu nog wat onzeker). Al met al, de komende dagen weer ijsaangroei en daardoor dus ook op steeds meer plaatsen weer mogelijkheden om te schaatsen.

Afwijking van de temperatuur op 2 meter hoogte. Donderdag middag ligt de temperatuur een fractie boven normaal (de afwijkingen van 8 tot soms 12 graden boven normaal zijn echter verleden tijd).
De lente is op veel plaatsen in het zuiden van Zweden al begonnen. Op het forum van weerliefhebbers, weerwoord.be kwam in gisteren onderstaand bericht tegen:

De lente is op 15 februari officieel begonnen in geheel zuidelijk Zweden, inclusief Stockholm. De metingen begonnen daar in 1756 en dit is nog nooit eerder voorgekomen. Voor uiterst zuidelijk Zweden is 15 februari niet heel gek, maar wel te vroeg. In het binnenland en zeker wat verder naar noorden is de lente meer dan een maand eerder dan normaal. De temperatuur moet daarvoor >7 dagen achtereen een positief gemiddelde hebben.
Voor een groot aantal stations is het officieel niet eens winter geweest (>5 dagen achtereen Tg <0). Voor een aantal stations in Värmland en Gästrikland is dit voor het eerst in de geschiedenis het geval geweest. 
Groen = lente
Geel = lentetemperaturen
Blauw = winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *